Water - het blauwe goud - BWT Best Water Technology 

Water het blauwe goud

Vanuit de ruimte gezien, biedt de aarde een indrukwekkend aanzicht: Driekwart van onze planeet is met water bedekt - in vloeibare, gas- en bevroren vorm. Het is precies dit element dat de aarde onderscheidt van alle andere planeten in ons zonnestelsel.

Toch is deze ogenschijnlijke overvloed niet wat het lijkt. Ongeveer 97% van alle waterbronnen op aarde bestaat uit zout water. De poolkappen en gletsjers bevatten een aanzienlijk deel van de zoetwaterreserves, en slecht 0,649% van alle waterbronnen is geschikt als drinkwater.

Volgens een schatting van de Verenigde Naties zal de wereldbevolking toenemen van de huidige 6,6 miljard toenemen tot 9,2 miljard in 2050. Ook het waterverbruik zal explosief toenemen, als gevolg van het toenemende waterverbruik per hoofd van de bevolking (momenteel 625 m³ per jaar).

Wereldwijd zijn er meer dan een miljard mensen die geen schoon drinkwater hebben. Over 25 jaar zullen er, als gevolg van slechte hygiëne, 6 miljard mensen een watertekort hebben. Zelfs de Europese waterbronnen komen steeds meer onder druk te staan. Er ontstaat een watertekort als de hoeveelheid water die verbruikt wordt groter is dan de hoeveelheid die er voorhanden is. Jaarlijks wordt in België slechts 3% van de totale voorraad aan herbruikbaar water geëxtraheerd: we leven hier dus in een echt waterparadijs.

In landen als bijvoorbeeld Bulgarije en België is er echter een watertekort, aangezien zij jaarlijks respectievelijk 55% en 41% van de herbruikbare watervoorraad verbruiken.


 [A1]Land invoegen