Pacapime NV - BWT Best Water Technology 

Pacapime: voorloper in kostenefficiënt en milieubewust waterbeheer dankzij BWT

“Dankzij BWT kunnen we het water van de Zenne inzetten als zuiver stoomwater en kunnen we ons afvalwater tot een absoluut minimum beperken.
Het ultieme doel? Zero Liquid Discharge.”

Marc Piot, operation manager Pacapime

 


 

In de industriële markt is afvalwaterzuivering een heet hangijzer. Maar wie een echt energie-, kosten- en milieubewust bedrijfsbeleid wil voeren, weet dat je met waterbehandelingsoplossingen nog veel meer kan bereiken dan gezuiverd afvalwater alleen. “Beter voorkomen dan genezen”, weet ook golfkartonproducent Pacapime uit Halle. “Want door onze waterstromen onder de loep te nemen en optimale behandelingsoplossingen op maat uit te werken, zorgde BWT ervoor dat we het water uit de Zenne zo efficiënt mogelijk kunnen gebruiken en hergebruiken en er slechts een minimum aan – zo zuiver mogelijk – afvalwater rest.”


Pacapime is één van de grootste producenten van golfkarton in België (o.a. voedingsverpakkingen). Het bedrijf is in de sector vooral bekend dankzij de degelijke kwaliteit van zijn producten en zijn flexibele dienstverlening maar is ook voorloper in milieubewustzijn en kostenefficiëntie. Precies daarom dat Pacapime zijn waterstromen door BWT (Best Water Technology) onder de loep liet nemen…


Van Zennewater tot zuivere stoom

Proceswater is voor een bedrijf als Pacapime, dat veel water nodig heeft voor het stomen van het karton en voor het lijmen, een zeer kostbaar goed”, vertelt Marc Piot, operation manager bij Pacapime. “Naast putwater is één van onze grote waterbronnen de Zenne, die rond de fabriek heen kronkelt. Door dit Zennewater voor te behandelen, te filteren, te stockeren, te ontharden en te behandelen met omgekeerde osmose heeft BWT ervoor gezorgd dat we het Zennewater kunnen gebruiken voor de productie van zuivere stoom en dat onze stoomketels zo min mogelijk water en energie verbruiken”.


Inktafvalwaterbehandeling

“Naast het zo optimaal mogelijk gebruiken van het water in de Zenne, let Pacapime er ook op om die Zenne achteraf ook zo min mogelijk te belasten en hun operationele kosten te verlagen. Dit doen we door de kwantiteit van het afvalwater tot een mimimum te beperken – met Zero Liquid Discharge of nullozing als ultieme ambitie – en door het weinige afvalwater dat er nog rest zo zuiver mogelijk te maken”, gaat Luc Felix van BWT verder. “De grootste uitdaging hierbij was de behandeling van het inktafvalwater. We hebben het volledige inktafvalwaterproces herzien en hier mechanische, operationele en chemische oplossingen op maat voor uitgedokterd. Het doel? De benodigde hoeveelheid water, het afvalwater en de energiekosten verminderen door minder water op te pompen en voor te behandelen, door meer water te gebruiken en door minder slib te produceren.”


“Elke druppel telt voor BWT. Natuurlijke water-bronnen worden schaarser. En proceswater is een kostbaar goed. Vandaar dat we bestuderen hoe onze klanten elke druppel water optimaal kunnen inzetten.”

- Luc Felix, sales manager chemical applications BWT​Contacteer Luc Felix


Stuur een mail

 

 

 

 

 

 

 

 BWT referentie brochure