De eetwinkel Gent - BWT Best Water Technology 

De eetwinkel Van Cauwenberghe

Eersteklas voedingswaren verdienen eersteklas waterbehandeling

15.01.2016


Vlakbij de Gentse Dampoort bevindt zich nu al twee jaar lang een heus paradijs voor fijnproevers. Eetwinkel Van Cauwenberghe is een soort van moderne markthal met standjes vol verrukkelijke voedingswaren die je er als klant kan kopen of ter plekke oppeuzelen. De grootste troef is de passie voor topproducten, al draagt eigenaar Vincent Van Cauwenberghe ook een perfecte bereiding, een vlekkeloze service, hygiëne en duurzaamheid erg hoog in het vaandel. Precies daarom dat hij een beroep deed op BWT (Best Water Technology). Hun automatische terugspoelfilter Infinity-A werkt er om de waterleidingen en de aangesloten toestellen te beschermen, de Permaq Compact 113 demineraliseert er het water waarmee glazen, borden en bestek worden gewassen, en de Rondomat DUO6DVGW onthardt er het water voor de steamer.


400 m² foodwalhalla
Eten op de plek waar je voeding koopt… In Zuid-Europese overdekte markten doet men dit al langer dan vandaag, maar toen Vincent en Els Van Cauwenberghe 2 jaar geleden aan de Dendermondsesteenweg in Destelbergen, op een boogscheut van het centrum van Gent, hun Eetwinkel openden, waren zij met dit concept één van de pioniers in België.

Eetwinkel is een 400 m² grote delicatessenwinkel, gerealiseerd uit glas, beton en inox, die als een soort moderne markthal gecompartimenteerd is in verschillende eilandjes en standen. Je kan er terecht voor de meest uitgelezen voedingswaren: kazen van artisanale kaasmakers, op en top kwaliteitsvlees, zelfbereide charcuterie, op steen gebakken brood… Die kan je mee naar huis nemen of, bij wijze van ontbijt, aperitief of lunch, ter plekke proeven aan de diverse togen die de Eetwinkel telt.

In de afgelopen 2 jaar is Eetwinkel Van Cauwenberghe uitgegroeid tot een walhalla voor foodies die topkwaliteit en topservice doorslaggevend vinden. Dat moet het nog decennia lang blijven. Precies daarom dat Frank Delmulle, architect van de Eetwinkel, BWT (Best Water Technology) voordroeg als leverancier van de verschillende waterbehandelingssystemen waarmee de Eetwinkel is uitgerust.

3 behandelde waterstromen
“Voeding van eersteklas kwaliteit en een vlekkeloze service zijn onze topprioriteiten”, legt zaakvoerder Vincent Van Cauwenberghe uit. “Als je dat nastreeft, is adequate waterbehandeling geen overbodige luxe, weet ik als zoon van een beenhouwer (slagerij van Cauwenberghe is een begrip in Gent, nvdr) en als iemand die vroeger zelf twee slagerijen heeft uitgebaat.

Voor de toiletten en om schoon te maken gebruiken we zoveel mogelijk water dat we recupereren via drie grote regenwaterciternes van 3.000 liter die buiten de Eetwinkel staan, maar voor de rest gebruiken we steeds behandeld water, op het water om zuurdesembrood mee te maken na. Onze drie overige waterstromen ondergaan elk een ander BWT-behandelingsprocedé. Zo gebruiken we de automatische terugspoelfilter Infinity-A om onze waterleidingen te beschermen, de Permaq Compact 113 om het water waarmee glazen, borden en bestek gewassen worden te demineraliseren, en de Rondomat DUO6DVGW om het water voor onze steamer te ontharden. Alle drie perfect geïnstalleerd door loodgieters Vercaemer-Van Vlaenderen trouwens, ongelooflijk goede stielmannen waaraan je alles kan vragen.”

Geen kalkaanslag
“Kalkaanslag is in onze sector een gekende problematiek. Zeker op de leidingen naar de steamer en op de steamer zelf zou kalkafzetting voor ons dramatisch zijn. Precies daarom dat we hiervoor een beroep deden op de waterontharder Rondomat DUO6DVGW van BWT.

De wateronthardingssystemen van BWT zijn gebaseerd op het ionenuitwisselingsprincipe waarbij 'hard' water door harskolommen wordt gevoerd om er de calcium- en magnesiumionen uit te halen. Daarna regenereert de harskolom zichzelf door het hars met een milde zoutoplossing te reinigen, zodat de calcium- en magnesiumionen weer vrijkomen en samen met het spoelwater worden weggespoeld.

Speciaal aan de Rondomat DUO-serie is dat het om toestellen gaat die compacte dimensies – en dus ook een compact prijskaartje – koppelen aan grootse onthardingsprestaties. Dit hebben ze te danken aan het feit dat ze het hars optimaal benutten en kortere regeneratietijden en kortere regeneratie-intervallen kunnen voorleggen. Rondomat DUO werkt immers met twee harskolommen. Terwijl de ene geregenereerd wordt, treedt de andere in werking. Zo is er altijd onthard water voor de steamer ter beschikking.”

Een vlekkeloos en hygiënisch servies
“In de Eetwinkel beschikken we over uiterst performante vaatwassers, maar als er mineralen in de watertoevoer zitten, zie je een lelijke afzetting op borden, glazen en bestek. Die zou je kunnen polieren, maar dat is erg arbeidsintensief en duur. Precies daarom dat we in de namiddag potten wassen met ‘gewoon’ behandeld water, en in de voormiddag – voor het afwassen van ons servies – de Permaq Compact 113 inzetten. Die verzekert ons aan de ene kant van een van een vlekkeloos vaatresultaat met blinkende glazen, glanzend bestek en stralende borden, en zorgt er aan de andere kant voor dat het servies waarin we eten en drank voorschotelen neutraal is van kleur, geur en smaak, en ook perfect hygiënisch is.

Permaq, een waterbehandelingstoestel dat niet enkel voor vaatwassers, maar ook in ziekenhuizen, in labo’s en voor luchtbevochtigingssytemen wordt gebruikt, demineraliseert het water volgens het principe van omgekeerde osmose. Hierbij wordt water onder druk door een membraan gepompt, waarbij enkel watermoleculen worden doorgelaten. Andere componenten zoals zouten, organische moleculen of andere micro-organismen zoals virussen of bacteriën worden tegenhouden.”

Duurzaam en onderhoudsvriendelijk
“Al ons ander water wordt behandeld door de Infinity A-filter van BWT, en daar heb ik totaal geen omkijken naar. Het bijzondere aan deze terugspoelfilter is dat die zichzelf automatisch reinigt, kwestie van vervuiling en dus een minder efficiënte werking te voorkomen. Bij de Infinity A gebeurt de waterspoeling in twee fases volgens programmering en ook de intervallen tussen die 2 spoelbeurten kan je zelf instellen. Kortom: een enorm onderhoudsvriendelijk toestel en een perfecte manier om mijn waterleidingen duurzaam te beschermen. Wat in feite geldt voor alle toestellen van BWT.”
 

 BWT Installatie

 

 

 

 BWT referentie brochure